Inloggen  |  Registreren

VU kamerkoor zingt 'verwoeste steden' m.m.v. Eddo Rosenthal

Uitvoerenden:

VU kamerkoor

Beheerder:

vukamerkoor

Datum en tijd:

zondag 17 mei 2009
Aanvang: 15:15

Locatie:

Waalse Kerk
Walenpleintje 159
1012JZ Amsterdam  (Noordholland)

Datails:

Bezoek de website
Stuur een Email
Programma:

Darius Milhaud - Les Deux Cités
Darius Milhaud - Cantate de la Paix
Darius Milhaud - Delen uit Promesse de Dieu
Ton de Leeuw - Prière
Ton de Leeuw - Elégie pour les villes détruites
Daan Manneke - Psaume 122
Olivier Messiaen - O sacrum convivium

Overige informatie:

Het VU-Kamerkoor uit Amsterdam is bezig met de voorbereidingen voor een zeer bijzonder concertprogramma. Het programma is getiteld “Verwoeste Steden” en combineert koormuziek uit de twintigste eeuw met gesproken bijdrage van Eddo Rosenthal. Het VU-Kamerkoor brengt deze concertreeks op 16 en 17 mei 2009 in Utrecht en Amsterdam.

Rosenthal, meer dan 30 jaar correspondent voor de NOS in Israël, komt voor de concerten speciaal vanuit Israël over naar Nederland. Gedurende het concert wisselt Rosenthal met het koor van gedachten over de thema’s die in de muziek naar voren komen. Het koor zoekt via deze samenwerking met Rosenthal de actualiteit op, waarmee de muziek in een nieuw perspectief wordt geplaatst. Hiermee hoopt het koor de muziek toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Het VU-Kamerkoor zal met dit programma tevens medewerking verlenen aan de herdenking van het bombardement op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Op 14 mei 2009 zingt het koor tijdens de officiële herdenking bij het Rijksmonument ‘De Verwoeste Stad’ en gedurende de herdenkingsbijeenkomst ’s avonds in de Laurenskerk.

Data en locaties
Utrecht: zaterdag 16 mei 2009, aanvang 20:15 uur
Geertekerk, Geertekerkhof 23 te Utrecht

Amsterdam: zondag 17 mei 2009, aanvang 15:15 uur
Waalse Kerk, Walenpleintje 159 te Amsterdam

Toegang:
€ 12,- en € 8,- voor studenten/65+/CJP

Reserveren:
Via www.vukk.nl / reserveringen@vukk.nl / [06-30 88 28 26]

Programmatoelichting:

Jeruzalem, Babylon, Bagdad, Beiroet, Berlijn, Le Havre, Rotterdam, Warschau, Hiroshima, Nagasaki, Dresden, Kaboel, Kigali, Sarajevo.

Een lange maar niet uitputtende reeks van steden die ooit totaal zijn verwoest, waar de bevolking is uitgemoord of werd verdreven en waar de hoop verdween. De verschrikking van het verwoesten van een stad en haar inwoners roept grote vragen op. Vragen over het waarom van het lijden, over de rechtvaardiging die de agressoren gebruiken, over de hoop en de troost die de getroffenen nog houvast bieden.
In het huidige programma wil het VU-Kamerkoor aan de hand van muziek ruimte geven aan deze vragen; misschien is er zelfs een glimp van een antwoord te bespeuren?

Het koor wil ook een brug slaan naar de actualiteit: het thema is geenszins iets van lang geleden en ver weg. Daartoe zal Eddo Rosenthal, voormalig NOS-correspondent in Israël, medewerking verlenen aan ons programma. Vanuit het oogpunt van zijn ervaringen gaat hij in op de thematiek die in de muziek naar voren komt. Hij komt speciaal hiervoor uit zijn woonplaats in Israël naar Nederland.

Luisteren naar eerdere opnamen van ons koor kan hier:
http://www.nat.vu.nl/~rzinkstk/vukk/mp3/ferko-faure/vukk-faure-requiem-06-libera_me.mp3
http://www.nat.vu.nl/~rzinkstk/vukk/mp3/jp/vukk-bach-jp-wer_hat_dich_so_geschlagen.mp3