Inloggen  |  Registreren

hemelse barok

Uitvoerenden:

Liemers Cantorij

Beheerder:Datum en tijd:

zondag 31 mei 2015
Aanvang: 15.00

Locatie:

Martinuskerk
Kerkstraat 39
6987AA Giesbeek  (Gelderland)

Datails:

Bezoek de website
Stuur een Email
Programma:

Und hat uns bracht das Leben.....

Hemelse barok

De Liemers Cantorij zingt op zondag 31 mei onder leiding van Christel Gelderman een concert met werken van twee grootmeesters uit de Barok: Dietrich Buxtehude (1637-1707) en Johann Sebastian Bach (1685 -1750).
Buxtehude was een Deens-Duitse organist en componist.
Zijn orgelwerken vormen een centraal onderdeel van het standaard orgelrepertoire.
Hij componeerde vele vocale en instrumentale muziekstukken en zijn stijl heeft vele componisten beïnvloed, waaronder Johann Sebastian Bach. (Deze verlengde een studiereis van vier weken naar Lübeck, de standplaats van Buxtehude, zonder toestemming tot drie maanden!)

Hoewel velen van ons de religie niet (meer) als de bepalende leidraad in hun leven beschouwen, blijft geestelijke muziek onverminderd repertoire houden.
Beide componisten geven met hun werk dan ook niet alleen uitdrukking aan een diepe religiositeit, maar appelleren evenzeer aan algemeen menselijke gevoelens zoals vertrouwen op en overgave aan het leven en het universum en weten zo een intense muzikale beleving te creëren.

In zijn “Magnificat anima mea” verwoordt Buxtehude de vreugde van Maria dat zij is uitverkoren als de moeder van Jezus in optimistiche, lichte en eenvoudige versierende muzikale lijnen. En in de cantate “Alles was ihr tut” kiest hij voor een tekst uit het bijbelboek Kolossenzen, hoofdstuk 3, vers 17: "En al wat gij doet met woord of werk, doet het alles in de naam van de Here Jezus, God de Vader dankende door Hem".

“Christ lag in Todesbanden” is een Paaslied dat Luther in zijn eerste bundel gezangen van 1524 publiceerde, gebruikmakend van tekst en melodie van het 11e eeuwse misgezang Victimae Paschali laudes.
Bach gebruikt tekst en melodie van Luthers lied voor deze cantate (BWV 4). die hij waarschijnlijk componeerde ter gelegenheid van zijn auditie voor de post van organist aan de Blasiuskerk te Mühlhausen op 24 april 1707; daarmee zou dit Bachs oudst bewaard gebleven cantate zijn. Deze cantate is een meesterwerk van barokke tekstuitdrukking. De vele halleluia’s zijn bijzonder levendig en vol lichtheid. In alle delen is te beluisteren hoe het leven de dood steeds weer overwint. Bach was toen al een meester in het gebruik van het contrapunt. Vier gelijkwaardige stemmen met eigen melodische lijnen weven een ongekend rijke meerstemmigheid. Bijzonder aan deze cantate is dat alle koorwerken maar ook de duetten en aria’s volledig door het koor uitgevoerd kunnen worden.
Het vierstemmig geharmoniseerd slotkoraal voegde Bach pas toe bij een heruitvoering in Leipzig (9 april 1724).

Begrip en inzicht in Bach’s compositie en een mooie verbinding brengen het oorspronkelijke gregoriaanse Victimae Paschali laudes, het misgezang voor Pasen, dat Luther herschreef naar een volkse versie, gezongen door de heren. En uit het liedboek van Maarten Luther gezang 101, Christ lag in Todesbanden waarop Bach op zijn beurt de cantate baseerde. Dit wordt gezongen door de dames.

De Liemers Cantorij wordt begeleid door een barokensemble van zes musici, die op oude muziek- instrumenten spelen. Geheel passend bij de muziek en zoals het was in de tijd van Bach en Buxtehude.
Het ensemble zal ter afwisseling ook een instrumentaal werk brengen: Sonata à 5 van Johann Krieger (1652-1735)

Overige informatie:

Dit bijzondere concert vindt plaats op zondag 31 mei in de Martinuskerk, Kerkstraat 39 te Giesbeek.
Kerk open: 14.30uur
Aanvang: 15.00uur.
Toegangskaarten: € 12,50

Het is mogelijk om plaatsen te reserveren via het emailadres: liemerscantorij@gmail.com

Voor verdere informatie zie onze website: www.liemerscantorij.nl