Inloggen  |  Registreren

Johannes Passion 2016

Uitvoerenden:

COV Excelsior


Beheerder:

COV.Excelsior

Datum en tijd:

vrijdag 18 maart 2016
Aanvang: 20:00 uur (kerk open vanaf 19.30 uur)

Locatie:

Brinkstraatkerk
Brinkstraat 41
6721WR BENNEKOM  (Gelderland)

Datails:

Bezoek de website
Stuur een Email
Facebook pagina
Programma:

De Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior uit Ede voert samen met het Nederlands Begeleidingsorkest o.l.v. Gerben Budding de Johannes Passion uit in de Brinkstraatkerk te Bennekom.

“Herr, unser Herrscher, dessen Ruhm in allen Landen herrlich ist!”, zo laat Bach het in het openingskoor van de Johannes Passion klinken en verbindt daarmee waarschijnlijk al direct het einde met “Ach Herr, lass dein lieb Engelein”. Een Passion die niet blijft bij het lijdensverhaal maar verder gaat, het wordt Pasen, de opstandig der doden. Indrukwekkend mooi!

J.S. Bach schreef de Johannes Passion in 1724 in drie maanden tijd. Op Goede vrijdag werd de Passion voor het eerst uitgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig. De Johannes Passion wordt vaak vergeleken met de Matthäus Passion die Bach enkele jaren later zou schrijven. De Johannes Passion is muzikaal wat feller maar tegelijkertijd ingetogener.

Het voordragen, met muziek, van het lijden van Jezus is een eeuwenoude traditie tijdens de lijdenstijd. In de Middeleeuwen en de eeuwen die volgden was het muzikale passiestuk onderdeel van een kerkdienst. Zo zijn bijna alle grote werken van Bach geschreven. Ondanks de ontkerkelijking is de waardering voor Bach en zijn werk gebleven. De muziek van Bach, en met name zijn "passionen" zijn nog steeds alom erkende meesterwerken.

Eerder voerde het koor rond Pasen traditioneel om de paar jaar de Matthäus Passion van Bach uit. Dit jaar willen wij ons publiek trakteren op een ander prachtig stuk van deze grote componist en breiden wij onze passietraditie uit met een uitvoering van de Johannes Passion.

U bent daarbij van harte welkom!

Overige informatie:

Kaarten van 25 euro te bestellen bij:
www.cov-excelsior.nl , Lydia Stoots 0318-616351, de leden van C.O.V-Excelsior,
Boekhandel Novita te Bennekom, Boekhandel F. Hardeman te Ede, Boek en Buro Ede, of indien nog beschikbaar op de dag van het concert vanaf 19.30 uur bij de ingang van de Brinkstraatkerk.