Inloggen  |  Registreren

Sprakeloos: Het VU-Kamerkoor zingt muziek zonder woorden

Uitvoerenden:

VU-Kamerkoor

Beheerder:

vukamerkoor

Datum en tijd:

zaterdag 9 december 2017
Aanvang: 20.15

Locatie:

Vondelkerk
Vondelstraat 120d
1054GS Amsterdam  (Noordholland)

Datails:

Bezoek de website
Facebook pagina
Programma:

Volgens sommigen zijn muziek en taal zo nauw verwant dat onze verre voorouders neuriënd de laatste roddels bespraken. Kan zang kan eigenlijk wel zonder taal? Op 26 november en 9 december zingt het VU-kamerkoor ‘Sprakeloos’, een programma met muziek zonder tekst uit alle windstreken.

‘Sprakeloos’ is een ode aan de veelzijdigheid van de menselijke stem. Zo blijkt zang moeiteloos een doedelzak te vervangen in de dansmuziek van de Schotse Hooglanden, of de instrumentele begeleiding in een Indiase raga. Trage koorklanken blazen de uitgestrekte leegte van de Letse laaglanden in beweging. De stem is de herfst, de wind, en dan weer een vogel, hoog boven een aanzwellend duet van viool en cello. Als Pēteris Vasks in zijn Plainscapes de mystiek van de natuur nog niet vangt, doet Sarah Hopkins dat zeker. Haar Past Life Melodies voert ons via Australische Aboriginal melodieën naar de hoge overtonen van Mongolië.

Het programma begint met een selectie kerkelijke werken waar tekst juist een bijzondere rol speelt. Ook hier klinkt de veelzijdigheid door. Hoewel Vaughan Williams zijn Mass in G Minor in 1921 schreef, vangt het de geest van de Britse kerkmuziek uit de zestiende eeuw. Het maar dertig jaar jongere Le Cantique des Cantiques van Daniel-Lesur is uitgesproken modern — en Frans. Dichte polyfonie en bekoorlijke lijnen wisselen elkaar af in deze twaalfstemmige vertolking van het mystieke, sensuele hooglied.

Overige informatie:

Uitvoerenden
VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere
Met medewerking van Wilma Pistorius (cello) en Emma Roijackers (viool)

Programma
Jan Pieterszoon Sweelinck — Psalme 96 ‘Chantez a Dieu canson nouvelle’
Ralph Vaughan Williams — Mass in G minor
Jean-Ives Daniel-Lesur — Le Cantique des Cantiques
Sarah Hopkins — Past Life Melodies
Jānis Ivanovs — Rudens Dziesma (Autumn Song)
Pēteris Vasks — Plainscapes
J. David Moore (arr.) — Seinn O
Ethan Sperry (arr.) — Desh: an Indian raga

Entreeprijzen
€ 15
€ 12,50 (studenten, <18)