Inloggen  |  Registreren

To the Musical Groves

Uitvoerenden:

Poco Piu
The Utrecht Company of Music

Beheerder:

koorlid

Datum en tijd:

zaterdag 16 maart 2019
Aanvang: 20.00 uur

Locatie:

Kapel Onder de Bogen,
Parklaan 273, 6561 LA Groesbeek
6561LA Groesbeek  (Gelderland)

Datails:

Bezoek de website
Stuur een Email
Twitter: @xxx
Facebook pagina
Programma:

Kamerkoor Poco Più wordt in 2019 dertig jaar! We gaan onze verjaardag vieren met een semiscenische voorstelling van delen uit opera's van Henry Purcell. Ook staan delen uit zijn prachtige Funeral Sentences for Queen Mary op het programma. Barokensemble The Utrecht Company of Music zorgt voor de begeleiding en sopraan Marije Heemskerk is solist.
Henry Purcell (1659-1695) was een van de meest vooraanstaande componisten in het Engeland van de 17e eeuw. Hij schreef muziek voor het theater, de kerk en het koninklijk hof. Zijn korte leven speelde zich af tijdens de periode die in de geschiedenis van Engeland bekend staat als de Restauration. Na het Puriteinse bewind van Oliver Cromwell, waarin de theaters gesloten waren en er in de kerk geen instrumentale muziek mocht klinken, was onder koning Charles II de monarchie hersteld en kwam het kunstleven weer volop op gang.
Purcell schreef de muziek voor een groot aantal theaterstukken die wij nu opera's noemen, maar die nauwelijks lijken op wat we daar tegenwoordig onder verstaan. In de 17e eeuw werden ze Masques genoemd. Daarin werd geacteerd, gezongen en gedanst. Er was een verhaal, bijvoorbeeld in het stuk King Arthur over de strijd tussen de Britten en de Saksen. Dat verhaal werd verteld door toneelacteurs, die hun tekst uiteraard spraken. Goden en geesten leverden commentaar op de handeling en stuurden de personages ten goede of ten kwade in een bepaalde richting. Die bovennatuurlijke figuren werden vertolkt door de zangers en het orkest, dat ook de dansers begeleidde in scenes waarin bijvoorbeeld de strijd werd uitgebeeld.
Saskia Regtering, de dirigent van Poco Più, heeft uit de opera's King Arthur, The Fairy Queen en Dido and Aeneas een thematische compilatie gemaakt, met scenes die gaan over de Liefde en de Dood en over hoe de Dood uiteindelijk wordt overwonnen door de Liefde. Daarin past wonderwel de prachtige muziek die Purcell schreef voor de uitvaart van koningin Mary: De Funeral Sentences op teksten uit de Anglicaanse liturgie. Poco Più gaat deze muziek uitvoeren in een semiscenische uitvoering, onder regie van theatermaakster Anna van Diepen.

Overige informatie:

Zaterdag 16 maart 2019, aanvang 20.00 uur
ook: Zondag 17 maart 2019, aanvang 15.00 uur

Beide voorstellingen in Kapel Onder de Bogen, Parklaan 273, 6561 LA Groesbeek (Dekkerswald). Toegang: € 18,00 in de voorverkoop en € 20,00 aan de zaal. Voorverkoop via deze site en bij boekhandel Dekker v.d. Vegt, Marikenstraat 29, Nijmegen.