Inloggen  |  Registreren

Het VU Kamerkoor zingt 'Seven Last Words'

Uitvoerenden:

VU kamerkoor

Beheerder:

vukamerkoor

Datum en tijd:

zondag 24 juni 2012
Aanvang: 15:00

Locatie:

Dominicuskerk
Spuistraat 12
1012TS Amsterdam  (Noordholland)

Datails:

Bezoek de website
Stuur een Email
Programma:

Zondagmiddag 24 juni voert het VU-Kamerkoor o.l.v. Boudewijn Jansen werken van Herbert Howells en James MacMillan uit in de Dominicuskerk te Amsterdam. Het koor zal in dit uitdagende programma samenwerken met het Waterloo Ensemble.

"Eli, Eli, lama sabachtani (mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten)" zijn enkele van de beroemde woorden die Jezus gesproken zou hebben toen hij aan het kruis hing. De kruisdood van Jezus, en in bredere zin het fenomeen 'lijden', is voor componisten door de eeuwen heen een bron van inspiratie geweest. In "Seven Last Words from the Cross", een werk voor koor en strijkorkest van James MacMillan (1959), worden de kruiswoorden op een boeiende wijze vertolkt: aangrijpende melodieën worden afgewisseld met ruwe klankuitbarstingen, en heldere zanglijnen met duister geprevel. Soms is de muziek hemels en zoet, dan weer rauw en ongepolijst als Schotse klaagzangen. Het is niet moeilijk om in de muziek de emoties te herkennen die we allemaal wel hebben ondervonden: de wanhoop, de woede, de kracht, de berusting ... MacMillan weet op indrukwekkende wijze het lijden een plaats te geven in zijn muziek.

In contrast met de messcherpe spanning van MacMillan’s werk staat de harmonieuze klankschoonheid van het Requiem van Herbert Howells (1892-1983). Waar MacMillan het lijden op onverbloemde wijze laat zien, kiest Howells voor een afstandelijkere, meer gestileerde vorm. Voor Howells was het Requiem onlosmakelijk verbonden met een persoonlijk drama dat zich voltrok tijdens het componeren van het werk: de dood van zijn 9-jarige zoontje Michael. Deze tragische gebeurtenis trok diepe sporen in zijn leven. Pas in 1980, drie jaar voor zijn dood, bracht Howells het Requiem in de openbaarheid. De muziek is aangrijpend, van grote schoonheid en, ondanks alles, optimistisch.

Ga voor informatie over de kaartverkoop naar www.vukk.nl of mail naar reserveringen@vukk.nl.

Graag tot ziens bij ons concert!

Concertinformatie

Programma:
Herbert Howells (1892 - 1983): Requiem (1936)
James MacMillan (1959): Seven Last Words from the Cross (1994)

Uitvoerenden:
VU-Kamerkoor m.m.v. Waterloo Ensemble o.l.v. Boudewijn Jansen

Concertdatum/lokatie:
Zondag 24 juni 2012, 15.00 uur.
Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam

Overige informatie:

Entreeprijzen:
Normaal : € 15
Korting 1: € 10,- (studenten, CJP, 18-, 65+, oud-koorleden)
Korting 2: € 7,50 (stadspas)

Kaartverkoop:
via www.vukk.nl of reserveringen@vukk.nl