Inloggen  |  Registreren

Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje

Beheerder:

jeboge

Details:

Categorie: byzantynskoor
Plaats: Vlissingen  (Zeeland)

Foto's bekijken
RSS Feed

Bezoek de website
Stuur een Email


Koor
Het Zeeuws Byzantijns Koor Srétenje, opgericht in 1996, telt 60 leden en is uniek voor Zeeland. Het is één van de circa 25 koren in Nederland, die Russisch-orthodoxe kerkmuziek uitvoert naast vrolijke en ook melancholieke volksliederen. Door het geven van concerten wil het koor een zo breed mogelijk publiek bereiken met de prachtige Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksliederen van Russische, Oekraïense, Georgische en Letse aard. Een deel van het repertoire bestaat uit volksmuziek uit de hierboven genoemde landen. Er wordt a capella gezongen, vaak 6, soms 8-stemmig.
De Russische naam “Srétenje” betekent: “Ontmoeting” .
Het streven van het koor is gericht op het ten gehore brengen van deze Russische muziek op een steeds hoger niveau en uit het steeds groeiend aantal enthousiaste bezoekers tijdens optredens, blijkt dat er veel waardering is voor de manier waarop het koor dit repertoire ten gehore brengt.
Met veel enthousiasme wordt wekelijks gerepeteerd in de Adventkerk te West Souburg.
Alle koorleden zijn amateurs. Solopartijen worden door eigen koorleden gezongen, zij worden door de dirigente extra opgeleid.

Muzikale leiding
Mevrouw Emilia Tabachnik-Li, Russische van geboorte, verzorgt de muzikale leiding. Zij volgde studies zang en koordirectie aan het befaamde Rimsky-Korsakov Conservatorium te Sint Petersburg, werkte daar als zangpedagoge en zong in diverse koren, waaronder het beroemde Kamerkoor van Sint-Petersburg.
Inspirerend zijn haar grote liefde voor en kennis van de Russische muziek.

Concertgeschiedenis
Het koor heeft in de afgelopen 14 jaar tal van succesvolle concerten gegeven zowel binnen als buiten Zeeland. Bijzonder waren o.a. de concerten met de Russische en Oekraïnse koren:Capella Minsk,Jongenskoor Dzvinochok, Mannenkoor van het Danilovklooster en met studenten van het Lyceum voor de Kunst uit Sint-Petersburg.
Hoogtepunten: De buitenlandse concertreis in 2003 naar Helsinki en Sint Petersburg en de concertreis in 2007 naar Kiev (Oekraïne) en Tbilisi (Georgië).
In 2009 waren er mooie concerten in Middelburg en Breda t.g.v. het 12 ½ jarig bestaan van het koor met de beroemde Russische basso-profundo Vladimir Miller, en het concert in Museum “De Hermitage Amsterdam”. Srétenje viel in 2010 de eer te beurt om te mogen optreden in de Nieuwe Kerk te Middelburg t.g.v. de uitreiking van de Four Freedoms Awards 2010.

Cd-opname en Website
In het kader van het eerste lustrum is een CD uitgegeven en de website gerealiseerd. Op 10 december 2005 werd de tweede CD gepresenteerd. Voor het opnemen van een derde CD en een derde concertreis worden momenteel plannen gemaakt.Optredens in het verleden: [ openklappen ]