Inloggen  |  Registreren

hendrickxjoop

HET KEMPISCH KAMERKOOR

Het Kempisch Kamerkoor heeft de afgelopen 33 jaar een enorme muzikale ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf de oprichting in 1981 heeft toenmalig dirigent Tejo Wouters zich toegelegd op repertoire uit vrijwel alle stijlperioden vanaf de Middeleeuwen tot heden. Daarbij is altijd gestreefd naar een zo authentiek mogelijke uitvoering van de verschillende koorwerken. A-capellamuziek, waarbij een goede koorkwaliteit een eerste vereiste is, was al die jaren een specialiteit van het Kempisch Kamerkoor, maar in samenwerking met talloze begeleidende orkesten en zangsolisten heeft het koor ook een grote veelzijdigheid in repertoirekeuze en uitvoering aan de dag gelegd.

In de programmering kiest het Kempisch Kamerkoor niet voor het meest voor de hand liggende repertoire, maar voor de minder bekende werken die het beluisteren evengoed meer dan waard zijn. Een kleine greep daaruit illustreert dat.

In het najaar van 1999 gaf het kamerkoor een Allerzielenconcert met op het programma Die Musikalische Exequien van Heinrich Schütz, met eigen solisten en begeleiding van basso continuo en het Requiem van John Rutter, met begeleiding van een klein orkest.

Uit de twintigste eeuw werd het achtstemmige Requiem van Lobo uitgevoerd met vier koperblazers. Verder werd een vijfstemmige Parodiemis van Philippus de Monte uitgevoerd met een blaaskwartet, dat de koorpartijen gedeelttelijk meespeelt, zoals dat in de vijftiende en zestiende eeuw gebruikelijk was.

Onder leiding van de huidige vaste dirigent Cees Wouters, voerde het koor in een jubileumconcert in 2006 het Magnificat en Musica Dei Donum van John Rutter en de Chichester Psalms van Leonard Bernstein uit. In 2008 werd voor de eerste keer de Johannes Passion uitgevoerd. In november van dat jaar vond de Zuid-Nederlandse première plaats van het Requiem van Karl Jenkins.
In 2009 vonden naast de Johannes Passion nog twee concerten plaats. In November werd het Requiem van Mozart uitgevoerd en half december A Ceremony of Carols van Britten.

In 2010 werd tweemaal met groot succes de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd in samenwerking met Koninklijke Harmonie L'Union uit Bladel
In juni 2011 werden tijdens een herdenkingsdienst voor Tejo Wouters in de kerk van Reusel delen uit de Krönungsmesse van W.A. Mozart uitgevoerd met solisten uit eigen het koor. In november 2011 was er een dubbelconcert met vooral werken van Rutter, in samenwerking met het KlarinetNsemble uit Hilvarenbeek. Vorig jaar voerde het koor in de kerk van Diessen highlights uit de Messiah van Händel uit. Afgelopen najaar werd een concert gegeven rondom Le groupe des six (Satie, Auric, Debussy etc).

In het Pinksterweekend van 2013 heeft het Kempisch Kamerkoor op uitnodiging een bezoek gebracht aan o.a. het Portugese Povoa de Varzim. Het Requiem van Jenkins werd twee keer uitgevoerd in Braga en Rates en is daar bijzonder goed ontvangen.
In November 2014 heeft het koor Ein deutsches Requiem van Brahms uitgevoerd en in februari 2015 een concert met werken van Nederlandse componisten uit de Renaissance. In december 2015 heeft het koor de Messiah uitgevoerd in de Schalm van Veldhoven.

Wij hopen u volgend jaar op Goede Vrijdag weer te mogen begroeten bij de uitvoering van de Johannes-Passion van J.S. Bach. Alle informatie over het koor en toekomstige concerten vindt u op de website: www.kempischkamerkoor.nl of like onze facebookpagina en volg ons op twitter.